söndag 18 januari 2009


Varför fryser inte fiskarna till is i iskallt vatten ?

Det finns fiskar som lever kalla och i mycket kalla vatten, vid t.ex. Nord- och Sydpolerna.
Där kan vattentemperaturerna vara så låga (t.ex. -1,8° C) att fiskarna egentligen borde frysa till is.

Hur kommer det sig då att de överlever där?

Fiskar har blod och deras blodplasma fryser normalt vid -0,6° C till -0,8° C. Då dör fisken.
Men för att klara av att överleva vid t.ex. Sydpolen så har de utvecklat ett mycket effektivt antifryssystem.
Man skulle kunna likna det vid att vi häller kylarglykol i våra bilar, så att inte
kylarvattnet skall frysa på vintern.
Glykol är ett slags socker och sockret förhindrar att
iskristaller kan bildas och växa till. I stora drag är det ungefär vad som händer i fiskarna.


Nu har jag vare inne och googlat detta och hittade den här sidan.
Och jag är ganska nöjd med svaret, dock vet jag inte om alla fiskar har detta "antifryssystem"
Men jag får nöja mig så så
svaret : NEJ & JA kanske.
Har dock inte fått något resultat på min fråga, om det var lagligt med trimm på lastbilar 2009.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du är fär rolig du:)nästa undran??vad kan det va???Kram Mamma